Bambu Lab, her türlü kullanıcıya hitap eden yüksek performanslı ve kullanıcı dostu makineleriyle 3D baskı dünyasının liderlerinden biri haline geldi.
Öne çıkan modellerinden ikisi, farklı ihtiyaçlar için hassasiyet, hız ve gelişmiş özellikler sunan Bambu Lab P1S ve X1 Carbon (veya X1C). Her iki yazıcı da CoreXY hareket sistemi gibi temel özellikleri paylaşırken, yapı kalitesi, otomasyon ve fiyat gibi alanlarda farklı konularda değişiklik gösterirler. Peki bu farklar gerçekten aradaki fiyat farkını ödemeye değer mi?
Bu karşılaştırmada, ihtiyaçlarınız için hangi yazıcının en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için ikisi arasındaki temel farkları vurgulayacağız.
Bambu Lab P1S | Bambu Lab X1 Carbon | |
Baskı Hacmi | 256 x 256 x 256 mm | 256 x 256 x 256 mm |
Stok Baskı Tablası | Textured PEI, flexible | Bambu Cool Plate, Bambu Engineering Plate |
Bed Leveling | Otomatik (Kuvvet sensörü) | Otomatik (Lidar) |
Maks. Tabla Sıcaklığı | 100 °C | 110 °C |
Ekstrüzsyon | Direct drive; paslanmaz çelikle nozzle (stok) | Direct drive; sertleştirilmiş çelik nozzle (stok) |
Maks. Nozzle Sıcaklığı | 300 °C | 300 °C |
Filamentler | PLA, ABS, PETG, TPU, nylon, ASA, PC | Tüm P1S uyumlu filamentler ve karbon+ cam elyaf kompozitler |
Anakart | Sessiz sürücülere sahip 32-bit özel anakart | Yapay zeka destekli izleme özelliğine sahip 32 bitlik özel anakart |
UI | Fiziksel düğmelere sahip 2,7 inçlik monokrom ekran | 5 inç tam renkli dokunmatik ekran |
Yazılım | Bambu Studio | Bambu Studio |
Renk Kapasite | AMS ile 16 renge kadar | AMS ile 16 renge kadar |
Yukarıda her iki makinenin teknik özelliklerini ele almış olsak da, Bambu Lab, P1S ve X1 Carbon'a diğer 3D yazıcılarda genellikle bulamayacağınız bazı ekstra özellikler ekledi. Nasıl karşılaştırıldıklarını ve performanslarını görmek için daha yakından bakalım.
Bambu Lab P1S, ABS ve ASA gibi malzemeler yazdırırken sıcaklıkları kontrol etmek için mükemmel olan plastik yan panellere sahip tamamen kapalı bir tasarıma sahiptir. Bu muhafaza, eğilmeyi azaltmaya yardımcı olur ve sabit bir baskı ortamı sağlayarak onu sıcaklığa duyarlı malzemelerle çalışan kullanıcılar için uygun bir seçim haline getirir. Yan paneller plastik olsa da, P1S'nin çekirdek çerçevesi sert alüminyumdan yapılmıştır ve çoğu 3D baskı uygulaması için iyi bir stabilite ve dayanıklılık sunar.
Benzer şekilde, Bambu Lab X1 Carbon da sağlam bir alüminyum çerçeve kullanır ancak muhafazası için metal yan paneller ve cam üst kısım gibi daha gelişmiş malzemeler içerir. Bu kombinasyon, yazıcının dayanıklılığını ve ısı yönetimini artırarak onu daha zorlu malzemeler için daha uygun hale getirir. X1 Carbon'un yapı kalitesi, titreşimlere karşı üstün direnç ve özellikle yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli baskılar sırasında faydalı olan gelişmiş sıcaklık kontrolü sağlar ve her iki yazıcı da hassas, yüksek hızlı baskılar için CoreXY hareket sistemini kullanır.
Bu noktada, her iki yazıcı da dizayn konusunda üst düzey olarak tasarlanmış durumdadır.
Hem Bambu Lab P1S hem de X1 Carbon, 256 x 256 x 256 mm'lik bir yapı hacmi sunarak orta ila büyük baskılar için size bolca alan sağlar.
Daha önce de belirtildiği gibi, her ikisi de büyük nesnelerde bile baskı kalitesini artıran, pürüzsüz ve hızlı hareketler sağlayan bir CoreXY gantry sistemi kullanır. Yapı hacminin kendisinde bir fark olmasa da, X1 Carbon'un gelişmiş lidar destekli birinci katman kalibrasyonu, daha karmaşık baskılar için bu alanı daha iyi kullanmanıza yardımcı olarak daha fazla hassasiyet sunar.
Sonuç olarak, baskı hacmi tamamen aynı olsa da, X1C Lidar seviyelendirme sebebiyle, bir adım da öndedir.
Her iki model de mükemmel yapışması ve kolay baskı çıkarma özelliğiyle bilinen PEI kaplamalı esnek çelik yapı plakasıyla birlikte gelir. Ancak, bunlar aynı değildir.
P1S, tutarlı ilk katman yapışması sağlayan ve temizlemesi kolay dokulu bir PEI plakasına sahiptir. Bu, özellikle farklı yapışma ihtiyaçları olan PLA ve PETG gibi çeşitli malzemeler basarken faydalıdır.
X1 Carbon, iki tür yapı plakası içerir: PLA gibi düşük sıcaklıklı malzemeler için Soğuk Plaka ve ABS ve TPU gibi yüksek sıcaklıklı malzemeler için Mühendislik Plaka. Genel kurulum için X1 Carbon, yapı plakasının yüzeyindeki milyonlarca noktayı tarayarak ilk katmanın hassasiyetini artıran lidar sisteminden de yararlanır. Taranan noktalar, düzgün bir yüzey sağlamak için analiz edilir ve bu da optimum ilk katman kalibrasyonu ve daha iyi yapışma sağlayarak daha tutarlı ve güvenilir baskılara yol açar.
Hem P1S hem de X1 Carbon, 300 °C'ye kadar sıcaklıklarda baskı yapabilen çift dişli doğrudan ekstrüzyon sistemine sahiptir. Bu, PLA, ABS, PETG ve TPU dahil olmak üzere çok çeşitli filamentleri işlemenize olanak tanır.
Ancak, X1 Carbon, karbon fiber veya cam dolgulu kompozitler gibi daha aşındırıcı malzemelerle baskı yapmanızı sağlayan sertleştirilmiş çelik bir nozulla birlikte gelir. Buna karşılık, P1S standart bir paslanmaz çelik nozulla donatılmıştır. Aşındırıcı malzemeleri işlemek için yükseltebilirsiniz, ancak kutudan çıktığı anda onlar için tasarlanmamıştır.
Bu, hareket halindeyken daha sert malzemelerle baskı yapmanız gerektiğinde X1 Carbon'a bir avantaj sağlar. Bu nedenle, ekstrüzyon konusunda X1C, P1S'e göre bir adım daha öndedir.
Hem P1S hem de X1 Carbon, 32 bitlik tescilli bir ana kart kullanır. Bu, bir SPC2168 mikrodenetleyicisine sahiptir ve CoreXY hareket sistemini destekleyen AT8236 motor sürücüleri içerir ve baskı sırasında pürüzsüz ve hızlı hareketler sağlar. Bu, her iki yazıcının da yüksek hızlı baskıları hassasiyetten ödün vermeden sessizce ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bununla birlikte, X1 Carbon, yerleşik bir sinirsel işleme birimi tarafından desteklenen AI destekli izleme özellikleriyle bunu bir adım öteye taşır. Bu, X1 Carbon'un filament bitmesi veya spagetti arızaları gibi olası sorunları tespit etmesini ve proaktif bir şekilde yanıt vermesini sağlayarak başarılı bir baskı deneyimi için gelişmiş güvenilirlik sunar.
Her iki yazıcı da CoreXY hareket sistemleri ve yüksek hızlı baskı için optimize edilmiş Bambu Lab'ın tescilli ürün yazılımında çalışır. Her iki modeldeki ürün yazılımı, yüksek hızlarda baskı kalitesini korumak için önemli olan titreşim telafisi ve basınç ilerlemesi gibi temel özellikleri içerir.
X1 Carbon, ürün yazılımında lidar destekli yatak seviyelendirme ve birinci katman denetimi gibi ek AI özelliklerinden yararlanır ve daha fazla hassasiyet sağlar. Yazıcı ayrıca, gelişmiş baskı hatası tespiti ve daha iyi malzeme akışı kalibrasyonu gibi genellikle yeni özellikler sunan daha sık ürün yazılımı güncellemelerini de destekler.
P1S, 2,7 inçlik monokrom LCD ekran ve fiziksel düğmelerle birlikte gelir. Bu kurulum basit ve işlevsel olsa da, daha üst düzey yazıcılarda bulunan modern dokunmatik tabanlı etkileşimden yoksundur. Fiziksel düğme gezintisi temel işlemler için sezgiseldir ancak daha gelişmiş arayüzlere alışkın kullanıcılar için sınırlı gelebilir.
Öte yandan X1 Carbon, 5 inçlik tam renkli bir dokunmatik ekran sunar. Bu dokunmatik arayüz, yazıcının ayarlarında gezinmeyi, gerçek zamanlı baskı verilerine erişmeyi ve ayarlamalar yapmayı önemli ölçüde kolaylaştırır. Ekran ayrıca daha gelişmiş baskı kontrollerini entegre ederek, özellikle baskıları üzerinde ayrıntılı kontrol talep eden profesyonel kullanıcılar için daha kullanıcı dostu bir deneyim sunar.
Her iki yazıcı da kullanıcı dostu ve gelişmiş özelliklerle dolu Bambu Lab'ın tescilli dilimleme yazılımı Bambu Studio'yu kullanır. PrusaSlicer'a dayanan Bambu Studio, çok çeşitli malzemeler için önceden yapılandırılmış profiller sunar. Bulut yazdırma ve Bambu Handy uygulaması aracılığıyla gerçek zamanlı izleme gibi özellikleri destekler, böylece baskılarınızı uzaktan takip edebilirsiniz.
X1 Carbon kullanıyorsanız, Bambu Studio size yapay zeka destekli arıza tespiti ve lidar tabanlı kalibrasyon gibi gelişmiş özellikler sunar. Bu gelişmiş özellikler, özellikle karmaşık, çok malzemeli baskılar için baskı izlemede daha fazla doğruluk sunar. P1S de Bambu Studio'yu kullansa ve temel izlemeyi desteklese de, X1 Carbon'u profesyonel ortamlar için daha uygun hale getiren yapay zeka destekli özelliklere sahip değildir.
X1 Carbon, onu P1S'den ayıran birkaç ekstra özellik ile birlikte gelir. Örneğin, gerçek zamanlı olarak olası baskı hatalarını tespit eden ve düzelten AI destekli spagetti algılama özelliği içerir. Bu, hataların yarı yolda meydana gelebileceği uzun veya karmaşık baskılar yapıyorsanız çok önemlidir. Ayrıca, X1 Carbon'da gerçek zamanlı izleme için yüksek çözünürlüklü bir kamera bulunur ve bu da size P1S'deki temel kameradan daha ayrıntılı geri bildirim sağlar.
Ayrıca, her iki yazıcı da Bambu Lab'ın Otomatik Malzeme Sistemi (AMS) ile kurulabilirken, bir hub ile aynı anda 16'ya kadar farklı filamentin kullanılmasına izin verebilirken, X1 Carbon'un desteği daha sağlamdır. Bunun nedeni, daha önce bahsedilen stok nozulundaki fark nedeniyle daha geniş bir malzeme aralığına izin vermesidir. Bu nedenle, en baştan gelişmiş malzeme baskısına ihtiyacınız varsa, X1 Carbon sizin için daha iyi bir seçim olabilir.
Ek olarak, hem X1 Carbon hem de P1S, tamamen çevrimdışı bir yazıcı ile her zaman internete bağlı bir yazıcı arasında bir yaklaşım sağlayan Yalnızca LAN modu sunar. Bu, özellikle güvenlik ve gizliliği önceliklendirmek istiyorsanız yararlı olabilir.
Bu modda, yerel ağınızdaki herhangi bir cihazdan Bambu Studio'yu kullanarak baskıları başlatabilir ve izleyebilir, bulut hizmetlerine güvenmeden temel işlevselliği koruyabilirsiniz. Yazıcı, özellikle uzun veya karmaşık baskılar için yararlı olan spagetti algılama gibi baskı hatalarını algılama yeteneğini korur.
Ancak, Yalnızca LAN modunu kullanmak, Bambu Handy uygulaması aracılığıyla uzaktan izleme, Yazdırma Geçmişi işlevi ve aygıt yazılımı güncellemeleri gibi belirli özelliklerin kullanılamayacağı anlamına gelir. Bunun nedeni, bunların Bambu sunucularına bir bağlantı gerektirmesidir. Bu, yazıcının uzaktan yeteneklerinin bir kısmını kaybetmesine neden olsa da, verilerini özel ve yerel tutmayı tercih eden güvenlik bilincine sahip kullanıcılar için dikkate değer bir takas olabilir.
Fiyat konusu ülkemizin değişen dinamiklerine bağlı olarak alçalıp, yükselebiliyor ve kampanyalara göre farklı fırsatlar bulabiliyorsunuz. Bu nedenle 2 ürünün kartını aşağıda takip edebilmeniz adına paylaşıyoruz. Ayrıca AMS'li Combıo versiyonu tercih etmeniz durumunda, Combo paketlerin fiyat olarak daha yukarıda olacağını bilmekte fayda var.
Kısaca sonuca değinmek gerekirse; X1C, P1S'e oranla daha gelişmiş özelliklerle donatılmış, daha high-end bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu özelliklere ne kadar ihtiyacınız olduğu kesinlikle sizin kullanımızına bağlı. Eğer evde bir hobi veya ticari olarak bir kullanım hedefliyorsanız, aradaki fiyat farkını ödemeye ihtiyacınız var mı yok mu konusu da tamamen bütçenize bağlı :)
2 cihazı da belirli süreler kullanmış birisi olarak; Her 2 cihazda uzun dönem kullanabileceğiniz, workhorse diye tabir ettiğimiz üretim canavarlarındandır, bu nedenle hem yazılım, hem donanım olarak keyifle kullanabileceğinizi düşünüyorum. Cihazların kullanım süresine bağlı olarak rutin bakımlarını yaptığınız (yağlama, hotend değişimi, kayış bakımı vb.) sürece, cihazların donanımsal bir problem çıkardığına hatalı üretim bir cihaz dışında çok tanık olmadım. Düzgün filament kullanımı, düzgün cihaz bakımı ile beraber, Bambu Lab'in sunduğu yüksek kalite entegrasyona sahibi Bambu Studio ile, problemsiz baskılar elde edeceğinizi düşünüyorum.
Karar sizin :)